wtorek, 24 listopada 2015

Zdrowy chlebek, bez drożdży i bez zakwasu

Bardzo prosty w przygotowaniu, zdrowy i pyszny!

Składniki:
  • 2 garście płatków jaglanych
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni 
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki zmielonego lnu złocistego
  • garść płatków żytnich lub owsianych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garść zmielonych migdałów lub orzechów (co akurat nam zalega w szafie)
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 350ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy w robocie kuchennym. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st.


3 komentarze:

  1. Ty mi Marta od razu podaj, skad ty te wszystkie produkty masz? Bo wątpię, żebym je wszystkie w moim supermarkecie znalazła. Kupujesz w jakims sklepie ze zdrowa żywnością?
    Jak smakuje i wygląda taki chleb? Dobrze się kroi?

    Pozdrawiam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę miała chwilę, to wrzucę zdjęcie. Kroi się łatwiej od domowego na zakwasie, jest raczej kruchy, podobny do chleba z samych ziaren, który sprzedają w niektórych piekarniach. Samkuje dobrze, w zależności od ilości syropu z agawy lub miodu, może być słodki.

      Usuń
  2. Wszystko z tych rzeczy powinno być w "Piotrze i Pawle" albo w innym markecie na półkach ze zdrową żywnością. W sklepach ekologicznych też. Najłatwiej i najtaniej powinno wyjść kupując przez internet (np. na allegro).

    OdpowiedzUsuń