Na podstawie przepisu z książki "Torty angielskie" Debbie Brown
Składniki:
- 0,5kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 315g cukru pudru
- 315g margaryny
- 5 jaj
- bułka tarta
- 1kg lukru plastycznego zielonego
- 100g lukru plastycznego żółtego
- 150g lukru plastycznego fioletowego
- 2 szczypty białego lukru
- klej cukrowy lub białko z gumą arabską
Zmiksować mąkę, proszek, jaja, margarynę i cukier. Upiec w dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą żaroodpornych 1-litrowych miskach. Wyjąć, ściąć wierzchy półkul i położyć jedną na drugą. Rozwałkować 0,7kg zielonego lukru i pokryć ciasto. Uformować szyję i głowę, położyć na wierzch. Ulepić uszy i skrzydła, ręce i nogi. Żółty lukier rozwałkować, wyciąć łezkę i przykleić klejem cukrowym lub białkiem do brzucha. Dokleić oczy, ogon, uformować nos i usta smoka. Do zielonych skrzydełek dokleić na wierzchu fioletowe. Kieliszkiem powykrawać fioletowe plamki i dokleić na smoka. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz