piątek, 3 czerwca 2011

Tort smok

Na podstawie przepisu z książki "Torty angielskie" Debbie Brown


Składniki:
  • 0,5kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 315g cukru pudru
  • 315g margaryny
  • 5 jaj
  • bułka tarta
  • 1kg lukru plastycznego zielonego
  • 100g lukru plastycznego żółtego
  • 150g lukru plastycznego fioletowego
  • 2 szczypty białego lukru
  • klej cukrowy lub białko z gumą arabską
Zmiksować mąkę, proszek, jaja, margarynę i cukier. Upiec w dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą żaroodpornych 1-litrowych miskach. Wyjąć, ściąć wierzchy półkul i położyć jedną na drugą. Rozwałkować 0,7kg zielonego lukru i pokryć ciasto. Uformować szyję i głowę, położyć na wierzch. Ulepić uszy i skrzydła, ręce i nogi. Żółty lukier rozwałkować, wyciąć łezkę i przykleić klejem cukrowym lub białkiem do brzucha. Dokleić oczy, ogon, uformować nos i usta smoka. Do zielonych skrzydełek dokleić na wierzchu fioletowe. Kieliszkiem powykrawać fioletowe plamki i dokleić na smoka. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz