niedziela, 12 czerwca 2011

Sałatka warzywna z kwiatem

Składniki:
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany seler
  • 2 ugotowane pietruszki
  • jabłko
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • sok z buraków
  • kilka łodyg szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę. Dodać pokrojone jabłko i 3 jajka. Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać do sałatki, doprawić. Z pozostałych 3 jajek oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oddzielnie żółtka i białka. Do jednego białka dodać sok z buraków, odcedzić. Na około sałatki wysypać białe wiórki z białka. Wnętrze posypać żółtkiem. Umieścić łodygi szczypiorku. Na końcach umieścić różowe białko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz