niedziela, 15 listopada 2015

Sernik bez sera (bez glutenu, bez cukru i bez antybiotyków)

W reszcie znalazłam ciasto 3 x bez, które jest naprawdę smaczne i całej rodzinie smakuje (a sporo różnych przepisów wypróbowałam)!

Składniki:
- na spód:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 100g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu.
- na sernik:
  • 1 czubata szklanka kaszy jaglanej (2 torebki),
  • 3 szklanki mleka koziego,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • laska waniliowa,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
-na lukier:
  • stewia,
  • woda.
 Przygotowanie:
Ze składników na spód krótko zagniatamy ciasto, wygniatamy spód tortownicy. Pieczemy w 180 ° C przez ok. 10 minut, do minimalnego przyrumienienia.

Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklankach mleka wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy szklankę zimnego mleka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, żółtko, olej, ziarna z laski waniliowej, ksylitol oraz sok z cytryny i mąkę. Masę przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok.55 minut. Na pierwsze 45-50 minut sernik przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na 20 minut w piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i pokrywamy lukrem. Po wystygnięciu chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz