sobota, 19 listopada 2011

Waniliowe babeczki



Na podstawie przepisu z kuchnia.tv - http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,3479

Składniki
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta miałkiej soli
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • żółtka z 4 dużych jajek
  • białko z 4 dużych jajek
  • 12 łyżek cukru

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.

PROSTY KREM
  • 115 g gładkiego twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie
Utrzyj mikserem twaróg z masłem na puszystą masę. Na wolnych obrotach wsypuj po jednej szklance cukru pudru i starannie mieszaj. Dodaj pastę waniliową i mleko – po jednej łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Nakładaj na waniliowe babeczki.

1 komentarz:

  1. Pozdrawia mama z Poznania :-) co prawda mama dużych dziewczyn (16 i 13 lat)

    OdpowiedzUsuń