wtorek, 13 grudnia 2011

Recenzja "Miody pitne" seria Dobra kuchnia


Miody służą zdrowiu i wpływają na dobry nastrój, a Polska słynęła niegdyś z najlepszych miodów pitnych.
„Miody pitne” to książka z serii Dobra Kuchnia wydawnictwa Dragon. Bardzo estetycznie wydana publikacja. Zawiera informacje na temat historii miodu, jego różnych rodzajów, jak powstaje oraz z czego się składa. Można dowiedzieć się, jak nasycić miód począwszy od przygotowania beczki do fermentacji. Przede wszystkim znajdziemy tu przepisy na miody pitne: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak, piętak, miody chmielowe, korzenno-ziołowe i owocowe, a także inne napoje z zastosowaniem miodu (m.in. piwo miodowe, krupnik litewski, biały kwas miodowy, poncz miodowo-kawowy) oraz na napoje miodowe lecznicze. Pozycja w sam raz na zbliżającą się zimę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz