piątek, 16 grudnia 2011

Kluski z ricottą w sosie pomidorowym

Składniki:
Kluski:
  • 20dag mąki pszennej
  • 22 dag ricotty
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki startego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Sos:
  • puszka pomidorów
  • ok. 8 listków bazylii
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotwanie:
Wymieszać mąkę, ricottę, żółtka, ser i przyprawy. Wyrabiać ciasto, zrolować i pokroić, jak kopytka.
Zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Poczekać aż wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty.
Przygotować sos: Posiekać bazylię. Podsmażyć zgnieciony czosnek na oliwie. Dodać do czosnku pomidory, bazylię i przyprawić. Rozdrobnić ręcznym blenderem. Dorzucić ugotowane kluski i podsmażyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz