sobota, 19 listopada 2011

Tarta czosnkowo-szczypiorkowa


Na podstawie przepisu z kuchnia.tv - http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,1606

Nadzienie do tarty
  • 6 ząbków czosnku
  • 230 ml śmietany 12%
  • 200 ml tłustego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g łagodnego pleśniowego sera  
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie
Czerwone cebule pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym oleju. Zagotować wodę w rondlu. Ząbki czosnku obrać, wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Wyjąć ząbki łyżką cedzakową, wylać wrzątek. Włożyć czosnek z powrotem do rondla i zalać śmietaną oraz mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 10- 15 min, aż ząbki będą miękkie. Czosnek przełożyć do miski, a mleczny płyn odstawić. Zmiażdżyć ząbki czosnku widelcem, dodać żółtka i jajko. Starannie utrzeć składniki i dolać mieszaninę mleka i śmietany, w której gotował się czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Na przygotowanym kruchym spodzie ułożyć usmażoną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek. Zalać wszystko przygotowanym śmietankowym nadzieniem. Piec 30 - 40 min.

1 komentarz:

  1. Muszę zapisać. Nigdy nie robiłam tarty, a tak strasznie bym chciała spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń