poniedziałek, 14 listopada 2011

Tort cytrynowy Mali Einsteini


Na podstawie przepisu z książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąki z proszkiem dopieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać olej. Ciasto wlać do tortownicy. Piec ok. 25 minut w 180st. Wystudzone biszkopty przekroić na 2 blaty.
W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować z mąkami i jajkami i skórką z cytryny. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać, gotując gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Dodać sok z cytryny, miksując z masą.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując. Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Blaty przełożyć kremem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz