piątek, 27 maja 2011

Pomidorowe morze z serową wyspą

Na podstawie przepisu z książki: "Pichciuchy" Odety Moro-Figurskiej i Marcina Budynka


Składniki:
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag prawdziwego masła
  • szczypta soli 
  • bułka tarta
  • żółtko
  • włoszczyzna
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu w kulkach
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • 2 pomidory
  • liście bazylii
  • masło
  • sól, pieprz
  • opakowanie serka kremowego
Przygotowanie:
Mąkę, masło, żółtko i szczyptę soli zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w 180 st. Wyjąć babeczki z foremek.
Wlać 1,5l wody do garnka. Gotować wywar z warzyw z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem przez ok. 30 minut. Wyjąć włoszczyznę, odcedzić wywar. Podsmażyć na maśle pokrojoną szalotkę z czosnkiem (przez ok. 3 minuty), dodać koncentrat, smażyć kolejne 3 minuty. Wlać wywar z warzyw i gotować 10 minut. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zmiksować malakserem.
Serek utrzeć z liśćmi bazylii. Nałożyć do babeczek.

 Zupę nalać do talerzy i włożyć babeczkę. Udekorować bazylią.
 Można jeść!:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz