niedziela, 1 maja 2011

Ciasto - Pani Walewska

Na podstawie przepisu ze strony: http://lubie.gotowac.com/

Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag masła
4 żółtka
2 słoiczki powideł śliwkowych

Bezy
białka z 4 jaj
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
15 dkg grubo posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
25 dkg masła

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Pierwszą część wyłożyć do blachy. Piec 15 minut w temp. 160 st. Posmarować powidłami. Białka ubić, dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną i orzechy. Połowę masy rozprowadzić na warstwie powideł. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.

Identycznie postąpić z drugim plackiem.

Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować z masłem i dolać połączone składniki masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz