Na podstawie przepisu ze strony: http://lubie.gotowac.com/
Składniki:
Ciasto
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 2 słoiczki powideł śliwkowych
Bezy
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 15 dkg grubo posiekanych orzechów włoskich
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 2 słoiczki powideł śliwkowych
Bezy
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 15 dkg grubo posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 25 dkg masła
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 25 dkg masła
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Pierwszą część wyłożyć do blachy. Piec 15 minut w temp. 160 st. Posmarować powidłami. Białka ubić, dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną i orzechy. Połowę masy rozprowadzić na warstwie powideł. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.
Identycznie postąpić z drugim plackiem.
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować z masłem i dolać połączone składniki masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz