niedziela, 19 czerwca 2011

Wielowarstwowe ciasto z truskawkami


Składniki:

Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Biszkopt makowy:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa truskawkowa:
  • 1kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • łyżka masła
Masa śmietankowa:
  • 0,5l zimnej kremówki
  • galaretka truskawkowa
  • 5 łyżek cukru pudru
  • fix do śmietany
Na wierzch:
  • 0,3kg truskawek
  • 2 galaretki
Poza tym:
  • paczka delicji
Przygotowanie:
Biszkopt jasny: ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dodać olej, mąki z proszkiem i wymieszać. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.
Biszkopt ciemny: podobnie jak jasny, dodać kakao.
Biszkopt makowy: podobnie jak jasny, dodać mak.
Masa truskawkowa: truskawki umyć i zagotować, smażyć na maśle, dodać suche galaretki, wymieszać i chwilę smażyć.
Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę.
Przekładać: biszkopt makowy - masa truskawkowa - biszkopt ciemny - masa śmietankowa z delicjami - biszkopt jasny - truskawki - galaretki
 

1 komentarz: