piątek, 6 kwietnia 2012

Wielkanocny mazurek orzechowy


Składniki:
  • prostokątny wafel
  • 10 białek
  • 220g przesianego cukru pudru
  • 125g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 125g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 40g zmielonych na proszek biszkoptów
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • obrane migdały i mini czekoladki do przybrania (lub ciemny pisak lukrowy)
  • lukier
Przygotowanie:
Docinamy wafel i kładziemy do blachy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z cukrem pudrem, orzechami, biszkoptami i cukrem waniliowym. Nakładamy masę na wafel. Pieczemy przez ok. 45min w 170 st. Nakładamy lukier i ozdabiamy migdałami i czekoladkami (albo ciemnym pisakiem lukrowym).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz