sobota, 7 kwietnia 2012

Wielkanocny keks


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram mieszaniny (wg gustu i upodobań): rodzynek, fig, suszonych moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej itp.
  • 100 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
  • 100g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • ciemna polewa czekoladowa
Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie (większe przekroić). Następnie dodać ubite na sztywno białko i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać masę do podłużnej formy keksowej - wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec 50-55 minut w 180st (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy dobre).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz