czwartek, 26 kwietnia 2012

POMIDORY LEKKO PODSMAŻANE

 

MAKARON Z PODSMAŻONYMI POMIDORAMI Z DODATKIEM ORZECHÓW

Składniki:
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron (ulubiony 300g)
• 10 połówek suszonych pomidorów
• garść orzechów włoskich/migdałów
• 2 ząbki czosnku
• 2 gałązki tymianku (może być suszony)
• oliwa z oliwek
• oregano, sól, pieprz

Gotujemy makaron (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Kroimy w kostkę czosnek i suszone pomidory, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, doprawiamy oregano. Całość dusimy pod pokrywką, dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania, na koniec na patelnię przekładamy makaron i wszystko mieszamy. Podajemy posypane rozdrobnionymi orzechami, a także tartym parmezanem lub aromatycznym serem pleśniowym.

TAGLIATELLE W SOSIE Z POMIDORÓW LEKKO PODSMAŻONYCH Z KURCZAKIEM

Składniki:
• 2 piersi z kurczaka średniej wielkości
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron tagliatelle (250g)
• oliwa z oliwek
¼ szklanki gęstej śmietany
• bazylia, oregano, sól, pieprz

Gotujemy makaron tagliatelle al dente (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy
w kostkę, następnie podsmażamy je (2-3 min) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy mięso zarumieni się, dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, bazylię, oregano. Całość dusimy pod pokrywką. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Podajemy z makaronem.

POLĘDWICA WIEPRZOWA W POMIDORACH LEKKO PODSMAŻONYCH Z WARZYWAMI


• 400g polędwiczki wieprzowej (oczyszczonej z błon)
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• 1 marchewka średniej wielkości
½ pietruszki średniej wielkości
¼ selera korzeniowego średniej wielkości lub 1 gałązka selera naciowego
• 5-6 pieczarek średniej wielkości
• 4-5 łyżek bulionu
½ pęczka koperku
• oliwa z oliwek
¼ szklanki gęstej śmietany
• sól, pieprz, przyprawy

Polędwiczkę wieprzową kroimy w grube plastry, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Następnie każdy plaster przez ok. 1 min podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Polędwiczkę przekładamy
do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do ciepłego piekarnika (100°) w celu utrzymania temperatury. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę lub plastry warzywa oraz pieczarki podsmażamy na tej samej oliwie. Dolewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż staną się chrupkie. Dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, gęstą śmietanę, pokrojony koper. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z polędwiczkami. Zapiekamy przez chwilę. Można podawać np. z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.

2 komentarze:

  1. Pyszności!
    Ja robię zupę pomidorową z pomidorami Pudliszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie i z miłą chęcią skorzystam z Twoich sprawdzonych przepisów:) Już mam ochotę na keks, chociaż do świąt jeszcze daleko:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń