poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ciasto filo ze szpinakiem

Składniki:
  • ciasto filo
  • 300g szpinaku
  • 2 posiekane łodygi dymki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki posiekanego sera żółtego
  • 300g fety
  • 100g ricotty
  • 5 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pieprz
  • 50ml oliwy
Przygotowanie:
Kroimy szpinak, dymkę i koperek. Pół paczki ciasta filo dajemy na spód formy. Do szpinaku dodajemy fetę, żółty ser, ricottę i jajka. Posypujemy gałką muszkatołową i bułką tartą. Dodajemy pieprz i oliwę. Wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę z ciastem. Kładziemy na wierzch resztę ciasta. Zawijamy brzegi do środka. Spryskujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika 160 st. na 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz