Spód:
- 300g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru pudru trzcinowego lub zmielonego ksylitolu
- 150g masła lub oleju kokosowego
- 1 jajko
- 5 łyżek wody
- 200g maku + 0,4l mleka ryżowego do zagotowania
- 70g cukru pudru trzcinowego lub zmielonego ksylitolu
- 2 jajka
- 2 budynie z ekologicznego:-)
- 600ml mleka ryżowego
- 100g zmielonych daktyli
- 100g zmielonych orzechów nerkowca
- 100g zmielonych migdałów
- 150g mąki z konopi
Ugnieść ciasto ze składników na ciasto i wstawić do lodówki.
Mak zagotować w mleku, odcedzić, a następnie zmielić.
Przygotować masę budyniową z mlekiem ryżowym: 500ml mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem i cukrem lub ksylitolem. Po zagotowaniu mleka dodać budyń, mieszać do zagęszczenia.
Budyń wymieszać z jajkami, mąką z konopi i resztą zmielonych składników (mak, daktyle, orzechy, migdały).
Przygotować foremkę do ciasta: nasmarować olejem kokosowym lub masłem, obsypać mąką (ja użyłam kokosowej).
Włożyć 3/4 ciasta do formy, następnie masę budyniowo-makową i na wierzch wyskubać resztę ciasta.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz