sobota, 5 marca 2016

Odżywczo-oczyszczające kotlety





Składniki:

  • 1/3 szklanki soczewicy
  • 1/3 szklanki ciecierzycy
  • 1/3 szklanki fasolki adzuki
  • 2 łyżki lnu
  • pół doniczki kolendry
  • bertram
  • sól himalajska
  • 2 jajka
  • panierka owsiana
  • olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Namoczyć przez noc fasolkę adzuki i soczewicę (adzuki lepiej nawet dłużej moczyć). Len zmielić i zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości fasolę, soczewicę i ciecierzycę i zblendować razem z kolendrą. Dodać len, bertram i sól, wymieszać. Do jednego głębokiego talerza wbić jajko i rozbełtać, do drugiego wsypać panierkę owsianą. Kotleciki maczać wpierw w jajku, następnie w panierce. Smażyć na oleju kokosowym.

Przy zatruciu mózgu metalami ciężkimi należy zagryźć chlorellą, aby zapobiec wtórnemu zatruciu. Kolendra, jako jedna z niewielu substancji przekracza barierę krew-mózg i usuwa z niego szkodliwe substancje. Przenosi je niestety do innych rejonów ciała, gdzie algi powinny je związać i usunąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz