Składniki:
- 1/3 szklanki soczewicy
- 1/3 szklanki ciecierzycy
- 1/3 szklanki fasolki adzuki
- 2 łyżki lnu
- pół doniczki kolendry
- bertram
- sól himalajska
- 2 jajka
- panierka owsiana
- olej kokosowy do smażenia
Namoczyć przez noc fasolkę adzuki i soczewicę (adzuki lepiej nawet dłużej moczyć). Len zmielić i zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości fasolę, soczewicę i ciecierzycę i zblendować razem z kolendrą. Dodać len, bertram i sól, wymieszać. Do jednego głębokiego talerza wbić jajko i rozbełtać, do drugiego wsypać panierkę owsianą. Kotleciki maczać wpierw w jajku, następnie w panierce. Smażyć na oleju kokosowym.
Przy zatruciu mózgu metalami ciężkimi należy zagryźć chlorellą, aby zapobiec wtórnemu zatruciu. Kolendra, jako jedna z niewielu substancji przekracza barierę krew-mózg i usuwa z niego szkodliwe substancje. Przenosi je niestety do innych rejonów ciała, gdzie algi powinny je związać i usunąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz