wtorek, 31 stycznia 2012

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

Składniki na naleśniki:
  • 0,5l mleka
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • tłuszcz
Składniki na farsz i sos:
  • 600g szpinaku
  • 100g sera żółtego
  • 4 jajka
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Lekko ubijamy i odstawiamy na pół godziny.
2 jajka gotujemy na twardo, obieramy i mieszamy z rozmrożonym szpinakiem. Smażymy mąkę na 2 łyżkach masła, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy mleko, gotujemy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy, dodajemy surowe jajka, utarty ser i mieszamy. Połowę sosu dodajemy do szpinaku.
Z odstawionego ciasta smażymy naleśniki, nadziewamy je farszem, zwijamy i układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Wierzch naleśników polewamy pozostałym sosem. Pieczemy 20 minut w 200st.


4 komentarze:

  1. miłośniczka szpinaku melduje, że zapisała sobie przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak! a naleśniki ze szpinakiem mogłabym jeść non stop. zapraszam na kulinarnego bloga mojego męża- www.cookfighter.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. kochaaaam mniam mniam mniam pyszne połączenie a mój Julcio szaleje za szpinakiem, do tej pory królowały u nas pierogi ze szpinakiem i fetą - pomysł na naleśniki na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dzisiaj dostała na imieniny patelnię do naleśników, więc będę musiała w najbliższym czasie powtórzyć:-)

    OdpowiedzUsuń