piątek, 15 lipca 2011

Sernik z białą czekoladą


Składniki:

  • 120 g ciastek digestive
  • 50 g masła roztopionego
  • 60ml szklanki kremówki + 2 łyżki kremówki na polewę
  • 130 g białej czekolady + 50 g na polewę
  • 375 g mielonego twarożku
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • opakowanie żurawin MCENNEDY (Cranberries dried) z Lidla
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło. Tortownicę wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką, wymieszać i ostudzić. Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać żurawiny.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 2 łyżkami kremówki. Włożyć do lodówki na 3 godziny. 

1 komentarz: