Składniki:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki maku
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
- 1kg truskawek
- galaretka truskawkowa
- łyżka masła
Masa śmietankowa:
- 0,5l zimnej kremówki
- galaretka truskawkowa
- 5 łyżek cukru pudru
- fix do śmietany
Na wierzch:
- 0,3kg truskawek
- 2 galaretki
Poza tym:
- paczka delicji
Przygotowanie:
- Biszkopt jasny: ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dodać olej, mąki z proszkiem i wymieszać. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.
- Biszkopt ciemny: podobnie jak jasny, dodać kakao.
- Biszkopt makowy: podobnie jak jasny, dodać mak.
- Masa truskawkowa: truskawki umyć i zagotować, smażyć na maśle, dodać suche galaretki, wymieszać i chwilę smażyć.
- Masa śmietankowa: galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę.
- Przekładać: biszkopt makowy - masa truskawkowa - biszkopt ciemny - masa śmietankowa z delicjami - biszkopt jasny - truskawki - galaretki
ale ono ładne, kolorowe!
OdpowiedzUsuń