- 180g mąki
- 170g masła
- 60g cukru pudru
- 250g orzechów włoskich
- 100g miodu
- 100ml kremówki
- 2 jajka
Z mąki 120g masła i cukru pudru przygotowujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy, wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy widelce, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem (aby nie urosło). Pieczemy ok. 17 minut w 200st. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmuję groch i folię.
Odkładamy 16 ładnych połówek orzechów, resztę grubo siekamy. Jajka ucieramy z miodem i pozostałym masłem, dodajemy posiekane orzechy i kremówkę. Nakładamy na ciasto i pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Wyjmujemy dekorujemy połówkami orzechów i pieczemy jeszcze 10 minut.
Siemka Marto. z tej strony Piotr z angielskiego. Nie mogę znaleźć adresu maila. Mój adres pirusen@o2.pl. daj znać to wyśle obiecane linki pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń