Składniki:
- 100g białka
- 100g cukru
- 200g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 50g cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 100ml bitej śmietany
- żelatyna
- łyżka kakao
Przygotowanie:
Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami. Na papierze cukierniczym ułożyć na nich bezę, a następnie piec 40 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kakao. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz