Na podstawie przepisu z kuchnia.tv - http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,3479
Składniki
- ½ szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta miałkiej soli
- 3 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- żółtka z 4 dużych jajek
- białko z 4 dużych jajek
- 12 łyżek cukru
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.
PROSTY KREM
- 115 g gładkiego twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 120 g miękkiego masła
- 3 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1-2 łyżki mleka
Utrzyj mikserem twaróg z masłem na puszystą masę. Na wolnych obrotach wsypuj po jednej szklance cukru pudru i starannie mieszaj. Dodaj pastę waniliową i mleko – po jednej łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Nakładaj na waniliowe babeczki.
Pozdrawia mama z Poznania :-) co prawda mama dużych dziewczyn (16 i 13 lat)
OdpowiedzUsuń