Nadzienie do tarty
- 6 ząbków czosnku
- 230 ml śmietany 12%
- 200 ml tłustego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 czerwone cebule
- 200 g łagodnego pleśniowego sera
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Czerwone cebule pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym oleju. Zagotować wodę w rondlu. Ząbki czosnku obrać, wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Wyjąć ząbki łyżką cedzakową, wylać wrzątek. Włożyć czosnek z powrotem do rondla i zalać śmietaną oraz mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 10- 15 min, aż ząbki będą miękkie. Czosnek przełożyć do miski, a mleczny płyn odstawić. Zmiażdżyć ząbki czosnku widelcem, dodać żółtka i jajko. Starannie utrzeć składniki i dolać mieszaninę mleka i śmietany, w której gotował się czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Na przygotowanym kruchym spodzie ułożyć usmażoną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek. Zalać wszystko przygotowanym śmietankowym nadzieniem. Piec 30 - 40 min.
Muszę zapisać. Nigdy nie robiłam tarty, a tak strasznie bym chciała spróbować. :)
OdpowiedzUsuń