Na podstawie przepisu z książki "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- otarta skórka z 3 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 370 g masła
W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować z mąkami i jajkami i skórką z cytryny. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać, gotując gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Dodać sok z cytryny, miksując z masą.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując. Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Blaty przełożyć kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz