Składniki:
- 2 garście płatków jaglanych
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek dyni
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki zmielonego lnu złocistego
- garść płatków żytnich lub owsianych
- 2 łyżki syropu z agawy
- garść zmielonych migdałów lub orzechów (co akurat nam zalega w szafie)
- 4 łyżki nasion babki płesznik
- łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
- 350ml wody
Wszystkie składniki wyrabiamy w robocie kuchennym. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st.
Ty mi Marta od razu podaj, skad ty te wszystkie produkty masz? Bo wątpię, żebym je wszystkie w moim supermarkecie znalazła. Kupujesz w jakims sklepie ze zdrowa żywnością?
OdpowiedzUsuńJak smakuje i wygląda taki chleb? Dobrze się kroi?
Pozdrawiam.
Monika
Jak będę miała chwilę, to wrzucę zdjęcie. Kroi się łatwiej od domowego na zakwasie, jest raczej kruchy, podobny do chleba z samych ziaren, który sprzedają w niektórych piekarniach. Samkuje dobrze, w zależności od ilości syropu z agawy lub miodu, może być słodki.
UsuńWszystko z tych rzeczy powinno być w "Piotrze i Pawle" albo w innym markecie na półkach ze zdrową żywnością. W sklepach ekologicznych też. Najłatwiej i najtaniej powinno wyjść kupując przez internet (np. na allegro).
OdpowiedzUsuń