MAKARON Z PODSMAŻONYMI POMIDORAMI Z DODATKIEM ORZECHÓW
Składniki:
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron (ulubiony 300g)
• 10 połówek suszonych pomidorów
• garść orzechów włoskich/migdałów
• 2 ząbki czosnku
• 2 gałązki tymianku (może być suszony)
• oliwa z oliwek
• oregano, sól, pieprz
Gotujemy makaron (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Kroimy w kostkę czosnek i suszone pomidory, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, doprawiamy oregano. Całość dusimy pod pokrywką, dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania, na koniec na patelnię przekładamy makaron i wszystko mieszamy. Podajemy posypane rozdrobnionymi orzechami, a także tartym parmezanem lub aromatycznym serem pleśniowym.
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron (ulubiony 300g)
• 10 połówek suszonych pomidorów
• garść orzechów włoskich/migdałów
• 2 ząbki czosnku
• 2 gałązki tymianku (może być suszony)
• oliwa z oliwek
• oregano, sól, pieprz
Gotujemy makaron (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Kroimy w kostkę czosnek i suszone pomidory, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, doprawiamy oregano. Całość dusimy pod pokrywką, dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania, na koniec na patelnię przekładamy makaron i wszystko mieszamy. Podajemy posypane rozdrobnionymi orzechami, a także tartym parmezanem lub aromatycznym serem pleśniowym.
TAGLIATELLE W SOSIE Z POMIDORÓW LEKKO PODSMAŻONYCH Z KURCZAKIEM
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka średniej wielkości
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron tagliatelle (250g)
• oliwa z oliwek
•¼ szklanki gęstej śmietany
• bazylia, oregano, sól, pieprz
Gotujemy makaron tagliatelle al dente (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy
w kostkę, następnie podsmażamy je (2-3 min) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy mięso zarumieni się, dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, bazylię, oregano. Całość dusimy pod pokrywką. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Podajemy z makaronem.
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka średniej wielkości
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• makaron tagliatelle (250g)
• oliwa z oliwek
•¼ szklanki gęstej śmietany
• bazylia, oregano, sól, pieprz
Gotujemy makaron tagliatelle al dente (9-11 min) w uprzednio osolonej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy
w kostkę, następnie podsmażamy je (2-3 min) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy mięso zarumieni się, dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, bazylię, oregano. Całość dusimy pod pokrywką. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Podajemy z makaronem.
POLĘDWICA WIEPRZOWA W POMIDORACH LEKKO PODSMAŻONYCH Z WARZYWAMI
• 400g polędwiczki wieprzowej (oczyszczonej z błon)
• 1 słoik Pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
• 1 marchewka średniej wielkości
• ½ pietruszki średniej wielkości
• ¼ selera korzeniowego średniej wielkości lub 1 gałązka selera naciowego
• 5-6 pieczarek średniej wielkości
• 4-5 łyżek bulionu
• ½ pęczka koperku
• oliwa z oliwek
• ¼ szklanki gęstej śmietany
• sól, pieprz, przyprawy
Polędwiczkę wieprzową kroimy w grube plastry, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Następnie każdy plaster przez ok. 1 min podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron. Polędwiczkę przekładamy
do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do ciepłego piekarnika (100°) w celu utrzymania temperatury. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę lub plastry warzywa oraz pieczarki podsmażamy na tej samej oliwie. Dolewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż staną się chrupkie. Dodajemy Pomidory lekko podsmażone Pudliszki, gęstą śmietanę, pokrojony koper. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z polędwiczkami. Zapiekamy przez chwilę. Można podawać np. z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJa robię zupę pomidorową z pomidorami Pudliszki :)
Witam serdecznie i z miłą chęcią skorzystam z Twoich sprawdzonych przepisów:) Już mam ochotę na keks, chociaż do świąt jeszcze daleko:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń