Kluski:
- 20dag mąki pszennej
- 22 dag ricotty
- 3 żółtka
- 3 łyżki startego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- puszka pomidorów
- ok. 8 listków bazylii
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wymieszać mąkę, ricottę, żółtka, ser i przyprawy. Wyrabiać ciasto, zrolować i pokroić, jak kopytka.
Zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Poczekać aż wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty.
Przygotować sos: Posiekać bazylię. Podsmażyć zgnieciony czosnek na oliwie. Dodać do czosnku pomidory, bazylię i przyprawić. Rozdrobnić ręcznym blenderem. Dorzucić ugotowane kluski i podsmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz