Składniki:
- 120 g ciastek digestive
- 50 g masła roztopionego
- 60ml szklanki kremówki + 2 łyżki kremówki na polewę
- 130 g białej czekolady + 50 g na polewę
- 375 g mielonego twarożku
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- opakowanie żurawin MCENNEDY (Cranberries dried) z Lidla
Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło. Tortownicę wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę. Włożyć do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką, wymieszać i ostudzić. Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać żurawiny.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z 2 łyżkami kremówki. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
cudny jest.
OdpowiedzUsuń