Składniki:
- na spód:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1 żółtko,
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 100g oleju kokosowego,
- 2 łyżki ksylitolu.
- na sernik:
- 1 czubata szklanka kaszy jaglanej (2 torebki),
- 3 szklanki mleka koziego,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 6 łyżek ksylitolu,
- laska waniliowa,
- sok z jednej cytryny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
-na lukier:
- stewia,
- woda.
Przygotowanie:
Ze
składników na spód krótko zagniatamy ciasto, wygniatamy
spód tortownicy. Pieczemy w 180 ° C przez
ok. 10 minut, do minimalnego przyrumienienia.
Kaszę
jaglaną gotujemy w 2,5
szklankach mleka wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy szklankę
zimnego mleka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, żółtko, olej, ziarna z laski waniliowej, ksylitol oraz sok z cytryny i mąkę. Masę
przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 180°C przez ok.55 minut. Na pierwsze 45-50 minut sernik
przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy na 20 minut w piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i pokrywamy lukrem. Po wystygnięciu chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz