Składniki:
Na biszkopt maderski:
- 0,5kg mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 320g masła lub margaryny
- 320g cukru pudru
- 70g masła
- łyżeczka mleka
- 190g przesianego cukru pudru
- 2 białka
- 4 łyżki syropu glukozowego
- 1250g przesianego cukru pudru
- odrobina tłuszczu (jeżeli to konieczne)
- barwniki: czarny, różowy, niebieski (lub niebieski pisak)
Ubijać masło i cukier puder dodając po jednym jajku, na zmianę z łyżką mąki. Wmieszać pozostałą mąkę. Włożyć połowę do natłuszczonej i wysypanej mąką 1-litrowej żaroodpornej miski. Zrobić w środku wgłębienie. Piec w 160st. Powtórzyć to z drugą częścią ciasta. Odkroić nadmiar upieczonego ciasta, tak, aby z obu połówek powstała kula.
Składniki kremu maślanego ubić razem. Przygotowanym kremem połączyć połówki ciasta i posmarować dookoła powstałą kulę.
W misce połączyć syrop glukozowy i białka jaj. Przesiany cukier puder dodawać stopniowo ucierając. Jeżeli masa jest zbyt sucha i łamliwa dodać troszkę tłuszczu. Ok. 150 g lukru zabarwić na czarno, odrobinkę zostawić białej a resztę przebarwić na różowo. Kulę z ciasta obłożyć różowym, cienko rozwałkowanym lukrem. Z reszty różowego lukru zrolować nitki i obkładać nimi kulę, jak na zdjęciu. Z czarnego lukru uformować kotka. z białego dorobić pazurki i pyszczek. Na niebiesko pomalować oczka i dodać czarne źrenice. Nożem zaznaczyć usta. Jedną różową nitkę położyć na kotku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz