Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru muscovado
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gram mieszaniny (wg gustu i upodobań): rodzynek, fig, suszonych moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej itp.
- 100 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
- 100g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- ciemna polewa czekoladowa
Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie (większe przekroić). Następnie dodać ubite na sztywno białko i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać masę do podłużnej formy keksowej - wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec 50-55 minut w 180st (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy dobre).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz