poniedziałek, 28 marca 2016

Mazurkowy jagielnik

Składniki:
spód:
2 szklanki migdałów
kilkanaście suszonych daktyli,namoczonych 15 minut
4 łyżki tahini
2 łyżki karobu
2 łyżki oleju kokosowego

masa:
szklanka suchej kaszy jaglanej
100 ml syropu z agawy
sok z 1,5 cytryny
szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc

góra:
100g suszonych daktyli
2 łyżki tahini

Składniki na spód  zblendować, schłodzić w lodówce.
Rozgotować kaszę jaglaną, dodać syrop z agawy i cytryny oraz zblendowane orzechy. Wylać masę na schłodzony spód wstawić do lodówki. Zblendować składniki na górę. i wylać na ciasto.

sobota, 5 marca 2016

Odżywczo-oczyszczające kotlety





Składniki:

  • 1/3 szklanki soczewicy
  • 1/3 szklanki ciecierzycy
  • 1/3 szklanki fasolki adzuki
  • 2 łyżki lnu
  • pół doniczki kolendry
  • bertram
  • sól himalajska
  • 2 jajka
  • panierka owsiana
  • olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Namoczyć przez noc fasolkę adzuki i soczewicę (adzuki lepiej nawet dłużej moczyć). Len zmielić i zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości fasolę, soczewicę i ciecierzycę i zblendować razem z kolendrą. Dodać len, bertram i sól, wymieszać. Do jednego głębokiego talerza wbić jajko i rozbełtać, do drugiego wsypać panierkę owsianą. Kotleciki maczać wpierw w jajku, następnie w panierce. Smażyć na oleju kokosowym.

Przy zatruciu mózgu metalami ciężkimi należy zagryźć chlorellą, aby zapobiec wtórnemu zatruciu. Kolendra, jako jedna z niewielu substancji przekracza barierę krew-mózg i usuwa z niego szkodliwe substancje. Przenosi je niestety do innych rejonów ciała, gdzie algi powinny je związać i usunąć.