- 250g mąki kasztanowej
- 200g mąki amarantusowej
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 150ml mleka ryżowego
- 10 łyżek syropu daktylowego
- kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa
sobota, 13 sierpnia 2016
Ciasteczka kasztanowo-amarantusowe
Składniki:
środa, 29 czerwca 2016
Bliny z soczewicy i gryki
Składniki:
Rozpuścić drożdże w wodzie z łyżeczką cukru. Zmielić soczewicę i niepaloną grykę (lub wziąć odpowiednie mąki), dodać sól, pieprz, mleko ryżowe oraz rozpuszczone drożdże. Miksować. Smażyć na oleju kokosowym.
Podawać ze smażoną cebulką i śmietaną lub ze sosem np. cygańskim.
- 100g soczewicy zmielonej
- 200g gryki niepalonej zmielonej
- 100ml ciepłej wody + 10g drożdży +łyżeczka cukru
- 200ml mleka ryżowego
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Rozpuścić drożdże w wodzie z łyżeczką cukru. Zmielić soczewicę i niepaloną grykę (lub wziąć odpowiednie mąki), dodać sól, pieprz, mleko ryżowe oraz rozpuszczone drożdże. Miksować. Smażyć na oleju kokosowym.
Podawać ze smażoną cebulką i śmietaną lub ze sosem np. cygańskim.
poniedziałek, 27 czerwca 2016
Ciasteczka kasztanowe
Składniki:
- 250g mąki kasztanowej
- 200g mąki ryżowej
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 200ml śmietanki ryżowej (lub mleka roślinnego)
- 10 łyżek syropu daktylowego
- kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa
Pizza gryczana
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 200g dobrej mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
- 2 jajka (można zastąpić siemieniem)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- kilka łyżek gorącej wody
- sól
- pomidory
- sól
- ząbek czosnku
- ewentualnie mąka z tapioki
czwartek, 23 czerwca 2016
Makowiec z konopi
Składniki:
Ugnieść ciasto ze składników na ciasto i wstawić do lodówki.
Mak zagotować w mleku, odcedzić, a następnie zmielić.
Przygotować masę budyniową z mlekiem ryżowym: 500ml mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem i cukrem lub ksylitolem. Po zagotowaniu mleka dodać budyń, mieszać do zagęszczenia.
Budyń wymieszać z jajkami, mąką z konopi i resztą zmielonych składników (mak, daktyle, orzechy, migdały).
Przygotować foremkę do ciasta: nasmarować olejem kokosowym lub masłem, obsypać mąką (ja użyłam kokosowej).
Włożyć 3/4 ciasta do formy, następnie masę budyniowo-makową i na wierzch wyskubać resztę ciasta.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Spód:
- 300g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru pudru trzcinowego lub zmielonego ksylitolu
- 150g masła lub oleju kokosowego
- 1 jajko
- 5 łyżek wody
- 200g maku + 0,4l mleka ryżowego do zagotowania
- 70g cukru pudru trzcinowego lub zmielonego ksylitolu
- 2 jajka
- 2 budynie z ekologicznego:-)
- 600ml mleka ryżowego
- 100g zmielonych daktyli
- 100g zmielonych orzechów nerkowca
- 100g zmielonych migdałów
- 150g mąki z konopi
Ugnieść ciasto ze składników na ciasto i wstawić do lodówki.
Mak zagotować w mleku, odcedzić, a następnie zmielić.
Przygotować masę budyniową z mlekiem ryżowym: 500ml mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem i cukrem lub ksylitolem. Po zagotowaniu mleka dodać budyń, mieszać do zagęszczenia.
Budyń wymieszać z jajkami, mąką z konopi i resztą zmielonych składników (mak, daktyle, orzechy, migdały).
Przygotować foremkę do ciasta: nasmarować olejem kokosowym lub masłem, obsypać mąką (ja użyłam kokosowej).
Włożyć 3/4 ciasta do formy, następnie masę budyniowo-makową i na wierzch wyskubać resztę ciasta.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
poniedziałek, 16 maja 2016
Tort komunijny dla chłopca
Składniki:
CIASTO
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru pudru trzcinowego
- 100g mąki orkiszowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 0,5kg mascarpone
- 1/3 szklanki mleka koziego
- 0,5 szklanki cukru pudru trzcinowego
- sok z jednej cytryny
- lukier plastyczny
- ozdoby cukrowe
poniedziałek, 28 marca 2016
Mazurkowy jagielnik
Składniki:
spód:
2 szklanki migdałów
kilkanaście suszonych daktyli,namoczonych 15 minut
4 łyżki tahini
2 łyżki karobu
2 łyżki oleju kokosowego
masa:
szklanka suchej kaszy jaglanej
100 ml syropu z agawy
sok z 1,5 cytryny
szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc
góra:
100g suszonych daktyli
2 łyżki tahini
Składniki na spód zblendować, schłodzić w lodówce.
Rozgotować kaszę jaglaną, dodać syrop z agawy i cytryny oraz zblendowane orzechy. Wylać masę na schłodzony spód wstawić do lodówki. Zblendować składniki na górę. i wylać na ciasto.
spód:
2 szklanki migdałów
kilkanaście suszonych daktyli,namoczonych 15 minut
4 łyżki tahini
2 łyżki karobu
2 łyżki oleju kokosowego
masa:
szklanka suchej kaszy jaglanej
100 ml syropu z agawy
sok z 1,5 cytryny
szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc
góra:
100g suszonych daktyli
2 łyżki tahini
Składniki na spód zblendować, schłodzić w lodówce.
Rozgotować kaszę jaglaną, dodać syrop z agawy i cytryny oraz zblendowane orzechy. Wylać masę na schłodzony spód wstawić do lodówki. Zblendować składniki na górę. i wylać na ciasto.
sobota, 5 marca 2016
Odżywczo-oczyszczające kotlety
Składniki:
- 1/3 szklanki soczewicy
- 1/3 szklanki ciecierzycy
- 1/3 szklanki fasolki adzuki
- 2 łyżki lnu
- pół doniczki kolendry
- bertram
- sól himalajska
- 2 jajka
- panierka owsiana
- olej kokosowy do smażenia
Namoczyć przez noc fasolkę adzuki i soczewicę (adzuki lepiej nawet dłużej moczyć). Len zmielić i zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości fasolę, soczewicę i ciecierzycę i zblendować razem z kolendrą. Dodać len, bertram i sól, wymieszać. Do jednego głębokiego talerza wbić jajko i rozbełtać, do drugiego wsypać panierkę owsianą. Kotleciki maczać wpierw w jajku, następnie w panierce. Smażyć na oleju kokosowym.
Przy zatruciu mózgu metalami ciężkimi należy zagryźć chlorellą, aby zapobiec wtórnemu zatruciu. Kolendra, jako jedna z niewielu substancji przekracza barierę krew-mózg i usuwa z niego szkodliwe substancje. Przenosi je niestety do innych rejonów ciała, gdzie algi powinny je związać i usunąć.
poniedziałek, 8 lutego 2016
Chińszczyzna z woka
Składniki:
- makaron z fasoli mung
- pół brokuła,
- kiełki fasoli mung z puszki
- pędy bambusa
- grzyby moon
- czerwona papryka
- puszka mleka kokosowego
- czosnek
- sos tamari
- bertram
Zaparzyć grzyby i makaron wg przepisu na opakowaniu. Posiekać paprykę, 2 ząbki czosnku, podzielić brokuła na małe różyczki. Rozgrzać olej kokosowy w woku (wkładać łyżką na ścianki i rozsmarować). Wrzucić warzywa i przyprawy, zalać mleczkiem i dodać 3 łyżki tamari. Wymieszać, smażyć.
Pierożki jarmużowo-jaglane w papierze ryżowym (pycha!:-)
Pierożki pyszne. Przez jakiś czas robiłam je codziennie na kolację i na róże imprezy:-)
Składniki:
Jarmuż umyć, oderwać zgrubiałe części, z grubsza posiekać. Usmażyć, dodać posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną, posolić . Chwilę podsmażyć, wymieszać.
Papier ryżowy na chwilkę po sztuce wkładać do gorącej wody, wyjąć, nałoży łychę farszu, zawinąć.
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego
- paczka jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej
- olej kokosowy
- sól
Jarmuż umyć, oderwać zgrubiałe części, z grubsza posiekać. Usmażyć, dodać posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną, posolić . Chwilę podsmażyć, wymieszać.
Papier ryżowy na chwilkę po sztuce wkładać do gorącej wody, wyjąć, nałoży łychę farszu, zawinąć.
Ciasteczka antystresowe (na podstawie przepisu św. Hildegardy)
Składniki
Wyjąć, rozwałkować, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200st aż ciasteczka będą miały złoty kolor.
- 400g mąki orkiszowej
- 250g masła lub oleju kokosowego
- 150g zmielonego ksylitolu
- 200g mielonych migdałów
- 2 jaja
- 5g cynamonu
- 2g gałki muszkatołowej
- 5g mielonych goździków
- szczypta soli.
Wykonanie:
Posiekać masło, wrzucić resztę składników do blendera. Włożyć na pół godziny do lodówki.Wyjąć, rozwałkować, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200st aż ciasteczka będą miały złoty kolor.