Składniki:
spód:
2 szklanki migdałów
kilkanaście suszonych daktyli,namoczonych 15 minut
4 łyżki tahini
2 łyżki karobu
2 łyżki oleju kokosowego
masa:
szklanka suchej kaszy jaglanej
100 ml syropu z agawy
sok z 1,5 cytryny
szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc
góra:
100g suszonych daktyli
2 łyżki tahini
Składniki na spód zblendować, schłodzić w lodówce.
Rozgotować
kaszę jaglaną, dodać syrop z agawy i cytryny oraz zblendowane orzechy.
Wylać masę na schłodzony spód wstawić do lodówki. Zblendować składniki
na górę. i wylać na ciasto.
poniedziałek, 28 marca 2016
sobota, 5 marca 2016
Odżywczo-oczyszczające kotlety
Składniki:
- 1/3 szklanki soczewicy
- 1/3 szklanki ciecierzycy
- 1/3 szklanki fasolki adzuki
- 2 łyżki lnu
- pół doniczki kolendry
- bertram
- sól himalajska
- 2 jajka
- panierka owsiana
- olej kokosowy do smażenia
Namoczyć przez noc fasolkę adzuki i soczewicę (adzuki lepiej nawet dłużej moczyć). Len zmielić i zalać gorącą wodą. Ugotować do miękkości fasolę, soczewicę i ciecierzycę i zblendować razem z kolendrą. Dodać len, bertram i sól, wymieszać. Do jednego głębokiego talerza wbić jajko i rozbełtać, do drugiego wsypać panierkę owsianą. Kotleciki maczać wpierw w jajku, następnie w panierce. Smażyć na oleju kokosowym.
Przy zatruciu mózgu metalami ciężkimi należy zagryźć chlorellą, aby zapobiec wtórnemu zatruciu. Kolendra, jako jedna z niewielu substancji przekracza barierę krew-mózg i usuwa z niego szkodliwe substancje. Przenosi je niestety do innych rejonów ciała, gdzie algi powinny je związać i usunąć.